Capsicum Flexuosum (chili)

http://chilifoorumi.fi/index.php?topic=7072.0

"Kaikista yli 30 tunnetusta chililajista vain noin 12 on harrastajien kasvatettavissa, ja niistäkin moni erittäin harvinaisina ja vaikeasti löydettävänä. Näistä Capsicum Flexuosum on kaikkein harvinaisimpia ja vaativimpia kasvatettavia.
Kasvi kasvaa enimmäkseen Paraguayn sademetsissä, veden lähettyvillä, alangoilla. Se poikkeaa kaikista harrastajapiirin tuntemista chilikasveista vahapintaisilla lehdillään, jotka luultavasti myös saavat aikaan kasvin aivan poikkeuksellisen kylmän, jopa pakkasenkeston. Sen pienet, oranssinpunaiset marjat voivat olla hyvin makeita ja vailla tulisuutta, tai sitten myös ei-makeita ja kohtuullisen tulisia. Tässä asiassa näyttää siltä, että lajista on useita keskenään erilaisia versioita, joita tiede ei vielä tunne.
Flexuosum tunnetaan ns. siltalajina chilin toiseen päätyyppiin. Se on 24-kromosominen, mutta pohjois-Brasilian capsicum parvifoliumin tavoin hyvin lähellä 26-kromosomisia villichilejä, jotka kasvavat äärimmäisen uhanalaisina lähinnä Brasilian itärannikon viimeisissä sademetsissä.
Flexuosum on helppo kotikasvatti, mutta hyvin vaikea löytää tai lisäännyttää. Se on ainoa tunnettu chilikasvi, joka on todistetusti kestänyt pitkäaikaisesti lähes -30C pakkasta. (havainto suomesta!)
Se on ehkä kaikkien aikojen tärkein chililaji risteytystä ajatellen. Sen uskomaton kylmyydensieto ja herkullinen makeus voivat tuottaa täysin uudenlaisia paprikakasveja ja siten myös liiketoimintaa.
Kasvi on hyvin kaunis, puumainen, tukeva ja matala pensas - harvoin yli metrin korkea kotioloissa. Etenkin vanhempien kasvien vankassa, leveässä päärungossa näkyy voimakkaan punaruskea sävy. Lehdet ovat paprikakasviksi keskikokoisia, tummahkon vihreitä ja aina kiiltäviä, ikään kuin vahapintaisia. Flexuosum on erittäin sitkeä ja kestävä paprikakasvi, joka tuntuu voittavan kaikki haasteet ötököistä kylmään (jopa rajuun pakkaseen) ja pimeään. Siinä mielessä se on myös mitä mainioin kotikasvatettava. Toisaalta, c.flexuosum kuuluu chilipaprikoissa kaukaiseen ja erikoiseen 24- ja 26-kromosomisten paprikakasvien rajamaastoon, missä mikään ei ole enää aivan ennustettavaa. Se kukkii helposti ja läpi vuoden kauniilla, selvästi capsicum baccatum -paprikoita muistuttavilla kukillaan valkeine terälehtineen vihreine tyven täplineen. Hedelmien ja etenkin siementen tuotanto näyttää olevan flexuosumilla vaikeaa kotioloissa. Laji ei myöskään näytä lisääntyvän helpolla pistokkaista."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti