1970-luvvun Pohjas-Karjal

– Kaupunkilaisuutta ihannoitiin. Itse koimme olevamme vain maalaisia. Eikä riittänyt se, että olimme maalta. Olimme syntyneet myös kehitysalueelle, hän sanoi.
Yksi kehitysalueen nuorista – Maritta Lintunen vei yleisönsä aikamatkalle 1970-luvulle


-----------------------------------------------------------------------------------------

“Tämä Viekijärven kylä on tyypillinen pohjoiskarjalainen kehitysaluekylä”
“Tämä on vanha karjalaiskylä, mutta Karjala ei ole aina ollut kehitysaluetta. Täällä vallitsi aikoinaan aineellisesti ja hengellisesti korkeakulttuuri, joka on vaikuttanut koko Suomen kulttuuriin erittäin voimakkaallisesti kalevalaisen perinteen muodossa, mutta Karjalasta on tullut kehitysaluetta, sen vauraus on hävinnyt ja haihtunut. Minne? Sitä sopii kysyä.”
“Etelä-Suomeen?”
“Ilmeisesti Etelä-Suomeen, koska täältä viedään raaka-aineet jalostettaviksi Etelä-Suomeen - puuraaka-aineet, malmit ja täältä saatu vesivoima eli energia.”
“Tällä hetkellä voidaan sanoa että koko kehitysaluepolitiikka perustuu avustusmentaliteettiin - annetaan tänne niin kuin köyhäinapua, mutta sellaisella tekniikalla asioita ei voida hoitaa. Pitäisi puuttua itse tämän järjestelmän koneistoon siihen mekanismiin joka johtaa tällaiseen alueen tyhjentymiseen aineellisista ja henkisistä voimavaroista eli väestökatoo samalla tavalla kuin vauraus katoaa samalla tavalla väestö katoaa. Ja toiseksi tämän seudun, tämän alueen väestön itse täytyy saada hereille vaatimaan oikeuksiaan sillä heillä on oikeus saada samaa sosiaalinen ja kulttuurinen asema kuin etelä-suomen asukkailla. Mitä tulee nuorisoon niin tällä hetkellä ongelma on hyvin kipeä juuri nuorison kohdalla koska nuoriso ei viihdy täällä. Täällä ei ole enää henkisiä virikkeitä tarjolla eikä nuorille sopivaa viihdettä. Kun kansakoulupiiriä on lakkautettu - on kadotettu kerhotoimintaa ja monenlaista kulttuuritoimintaa jota opettajat harjoittivat. Samalla tavoin on elokuvateattereita lakkautettu - baareja on lakkautettu - kauppoja lopetettu niin kaikkien näiden mukana on mennyt virikkeitä, yhteyksiä myöskin kulttuuripalveluja samalla tavoin liikennekin vähentynyt ja mitä enemmän väestö vähenee sitä kalliimmaksi tulee palveluiden ylläpito. Kuitenkaan ei voitaisi laskea liiketaloudellisesti näitä palveluita vaan on otettava huomioon niin sanottu "yleinen etu” - kansantaloudellinen näkökohta, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja turvattava näillekin ihmisille jotka täällä asuvat oikeus yhtäläiseen elämisen tasoon kuin etelän asukkaille koska se on heidän oikeutensa ja koska heillä ennen aikoinaan se on ollutkin “
—  Katoavaa Karjalaisuutta dokumentin Heikki Kirkisen haastattelu


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

SCP-113 trap

  SCP-113 https://scp-wiki.wikidot.com/scp-113 in this comic, I tried comic page layout of belgian comic magazine