kauppalehti: Hyggeilyn rajumpi alkukoti on karjalaisessa savupirtissä – sinne tarvitaan takkatossut

note: hyggeillä (tansk. hygge) oleskella ja viettää aikaa kiireettömästi nautiskellen ja tunnelmoiden, vaikkapa kynttilänvalossa hyvästä ruoasta ja juomasta nauttien
https://www.kotus.fi/sanakirjat/kielitoimiston_sanakirja/uudet_sanat/vuoden_sanapoiminnot/sanapoimintoja_2016#AH

https://www.kauppalehti.fi/uutiset/uutinen/gUe83292?ext=ltr&utm_source=Kauppalehti_Uutiskirje&utm_medium=email&utm_campaign=Kauppalehti_Uutiskirje

Hyggeilyn rajumpi alkukoti on karjalaisessa savupirtissä – sinne tarvitaan takkatossut

Hiihtolomalla Bomballa on kiva olla sisällä takan ääressä, mutta joskus pitää ovikin aukaista.

Takkatulikengät. Pieniä ovat hanget maamme eteläisellä rannikolla. Hiihtolomasesongilla on hakeuduttava pohjoisempaan. Erityisesti Kainuun ja Karjalan alue on suorastaan hukkumassa lumeen. Siellä Pielisen rannalta komeana kansallismaisemaan kohoava ikiaikainen pyhä vuori, Koli, kerää laskettelijat rinteilleen.

Saman järven laidalta, hiihtomatkan päästä Nurmeksen ikiaikaisesta karjalaiskaupungista löytyy Bomba, arkkitehti Vilho Suonmaan suunnittelema, 1970-luvun lopussa valmistunut karjalaistalo. Jättimäinen kolossi uhmaa rakennustaiteen rajoja. Esikuvana toimi luovutettuun Karjalaan kuuluneella Suojärvellä 1800-luvulla rakennettu Bombinin suvun hirsilinna. Matkailualan merkittävimpiä uutisia oli loppusyksystä valmistunut Bomban kylpylähotellin kuuden miljoonan euron remontti. Etenkin kylpylärakennuksen kasvojenkohotus oli merkittävä: nyt Pielisen aallot suorastaan vyöryvät sisään ikkunoista. Talvella näky on vielä komeampi, kun vitivalkea jää ja lumi herättävät halun kääriytyä pehmeisiin loimiin.

Jos Bomba edustaa lönnrotilaista suomalaisuutta ilmeisimmillään, niin myös lapikkaat. Töysän Kenkätehtaan perinne­tietoisesta mallistosta löytyy muun muassa aidot nahkaiset koukkunokat. Hiihtolomalaisen, esimerkiksi Bomban hirsisen rantasaunan takkahuoneessa tunnelmoivan ja sieltä ulos karjahtelevia karhuja katsomaan lähtevän valinta voisi olla lapikkaan ja huopikkaan yhdistelmä, jota Töysä myy Arctips-nimellä. Samalla se palauttaa maailmaa tarpeettomasti pehmentävän tanskalaisen hyggeilytrendin takaisin rajumpaan alkukotoonsa, karjalaiseen savupirttiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

omurice