Ylä-Karjala: Tutkija, taiteilija ja konsultti pohtivat Nurmeksen tulevaisuutta: "Ei tälläistä miljöötä ole muualla" | Nurmeslaiset visioivat kaupungin tulevaisuutta: katukuvassa kiinalaisia ja kilpailee pääkaupungin paikasta Helsingin kanssa

http://www.ylakarjala.fi/uutiset/item/1599-tutkija-taiteilija-ja-konsultti-pohtivat-nurmeksen-tulevaisuutta-ei-tallaista-miljoota-ole-muualla
Tutkija, taiteilija ja konsultti pohtivat Nurmeksen tulevaisuutta: "Ei tälläistä miljöötä ole muualla"

Monet maailman megatrendeistä hyödyttävät Ylä-Karjalaa. Toimintatutkija ja Tulevaisuuden tutkimuksen seuran jäsen Hannu Ryhänen, nurmeslainen kuvataiteilija Maija Laurinen ja nurmeslainen yrityskonsultti Jani Karjalainen keskustelevat Ylä-Karjala-lehden pyynnöstä tulevaisuudesta.

Yksi megatrendeistä on digitalisaatio. Hyvät tietoliikenneyhteydet mahdollistavat monelle työskentelemisen pienellä paikkakunnalla.

Maija Laurisen mukaan kuvataiteilijalle toimiminen isommalla paikkakunnalla olisi helpompaa, mutta hän haluaa työskennellä Nurmeksessa. Myös Hannu Ryhänen ja Jani Karjalainen pystyvät asumaan ja työskentelemään Nurmeksessa hyvien tietoliikenneyhteyksien ansiosta. Työt ovat molemmilla enimmäkseen muualla.

He eivät kuitenkaan usko, että etätyöntekijöitä muuttaa massoittain Ylä-Karjalaan, mutta voi olla, että Nurmekseen töihin tulevan puoliso voi tehdä etätyötä, jolloin perhe voi valita asuinpaikakseen Nurmeksen.

– Ei tällaista miljöötä ole muualla, Ryhänen sanoo.

Toinen trendi on ilmastonmuutos ja sen vaikutus ruoantuotantoon.

– Trendien valossa elintarvikkeiden puhtaus korostuu. Sehän on meille hyvä. Täällä on leipomoita ja kalanjalostusta. Leipää varmasti syödään kymmenenkin vuoden päästä, Jani Karjalainen sanoo.

Hän ottaa esille myös kiinnostuksen riistaan, marjoihin ja muuhun villiruokaan.

Maija Laurinen muistuttaa, että hiljaisuus ja puhtaus ovat osa seudun erityisyyttä. Niistä on pidettävä huolta.

http://www.ylakarjala.fi/uutiset/item/1600-nurmeslaiset-visioivat-kaupungin-tulevaisuutta-katukuvassa-kiinalaisia-ja-kilpailee-paakaupungin-paikasta-helsingin-kanssa
Nurmeslaiset visioivat kaupungin tulevaisuutta: katukuvassa kiinalaisia ja kilpailee pääkaupungin paikasta Helsingin kanssa

Kiinalaisten näkyminen katukuvassa ilmeni monessa tulevaisuuskyselyn vastauksessa, vielä heitä ei näy.

Ylä-Karjala kysyi Nurmeksen joulumessujen kävijöiltä, millainen Nurmes on kymmenen vuoden päästä. Vastauksia tuli noin 160 kappaletta, joista suurimmassa osassa kaupungin tulevaisuus nähtiin varsin valoisana.

Vastauksista paistoi vahva usko kiinalaisiin sijoittajiin ja alueelle suunniteltuihin bioteollisuushankkeisiin. Väkimäärän vähentyminen oli kyselyyn vastanneiden suurin huolenaihe. Siinä missä paikkakunnalle toivottiin paljon nuoria ja lapsiperheitä, uskottiin monessa vastauksessa käyvän pikemminkin päinvastoin.

Poimintoja Nurmeksen tulevaisuudennäkymistä:

"Vilkas, iloinen kaupunki."

"Karjalaisten keskus. Vetää väkeä."

"Asukasluku noin 8 000, katukuva suunnilleen sama. Kiinalaisia katukuvassa."

"Nurmes on robotilla käyvä."

"Ekoteollisuutta. Puolet väestöstä alle 50-vuotiaita. Kala- ja leipomoteollisuus päätuottajia."

"Suuri biotalouskeskittymä, paljon kiinalaisia, kilpailee Helsingin kanssa pääkaupungin asemasta."

"Pieni, mutta pippurinen uusiutuvan energia edelläkävijä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

terralympus