Ylä-Karjala: Tarja Smuran sydän kuuluu edelleen Nurmekseen – "Siilinjärven paikkeilla matka tuntuu jo kotiinpaluulta" / Nurmeslainen Antti Hakkarainen Taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi

http://www.ylakarjala.fi/uutiset/item/1618-tarja-smuran-sydan-kuuluu-edelleen-nurmekseen-siilinjarven-paikkeilla-matka-tuntuu-jo-kotiinpaluulta

Julkaistu 20.1.2018 10:00 - Harri Markkula

Tarja Smuran sydän kuuluu edelleen Nurmekseen – "Siilinjärven paikkeilla matka tuntuu jo kotiinpaluulta"

Vuonna 1993 Miss Suomeksi kruunattu Tarja Smura on yksi kahdeksasta Suomen kauneimmaksi kruunatusta naisesta, jotka esiintyvät Ava-kanavan uudessa ohjelmassa. Miss Universum -kilpailussa hän oli samana vuonna kuudes.

Missivuosi oli Smuralle "melkoista pyöritystä". Eikä se ollut helppoa Nurmeksesta ja Iisalmesta lähtöisin olevalle nuorelle missille, jolle kaikki alalla oli uutta ja ihmeellistä.

Smuran mielestä nykyinen some-maailma esittelee mielellään paljasta pintaa.

– En toivo kuulostavani vanhoilliselta, vaikka haluankin palauttaa aimo ripauksen arvokkuutta missikisoihin. Koen onnekseni edustavani sitä glamour-missisukupolvea, joka edusti toisenlaista kauneuskäsitettä vastakohtana tälle ylitsevuotavalle tarjonnalle.

Nurmesta Tarja Smura ei ole jättänyt. Siellä ovat vanhemmat ja veljet, joten matka suuntautuu usein tuttuihin maisemiin.

– Perhe on minulle läheinen ja todella rakas. Ja vaikka välimatka Tampereelta tuntuu toisinaan rasittavan pitkältä, jossain Siilinjärven paikkeilla alkaa matkanteko tuntua jo melkein kotiinpaluulta. Ja kun tien päässä odottavat läheiset ihmiset, matka taittuu joutuisasti.

Nykyistä kehitystä Nurmeksessa Smura pohtii huolestunein sanakääntein.

– Olen surullinen siitä, että kaikille ei ole töitä ja talot autioituvat, siihen eivät auta upeat maisematkaan. Nostan hattua niille, jotka jaksavat silti yrittää, ja sitä pitää kannustaa.

------------------------------------------------

Julkaistu 18.1.2018 15:27 - Anu Saarelainen

Nurmeslainen Antti Hakkarainen Taidekeskus Salmelan nuoreksi taiteilijaksi

Nurmeslainen taidemaalari Antti Hakkarainen on valittu Taidekeskus Salmelan kesän 2018 nuoreksi taiteilijaksi. Valinta on varsin iso meriitti Hakkaraisen nousevalla taideuralla, sillä Mäntyharjulla sijaitsevan Salmelan taidenäyttely on Suomen tunnetuimpia kesänäyttelyitä.

Tällä hetkellä Antti Hakkarainen työskentelee Nurmeksen Keskustan koululla sijaitsevassa työhuoneessaan. Osa ensi kesän näyttelyn tulevista teoksista on jo valmiita tai lähes valmiita, mutta pääteokset ovat vasta suunnitelmina taiteilijan ajatuksissa. Talvi tulee olemaan kiireinen, sillä teosten ripustus on Mäntyharjulla jo huhtikuun lopussa, vaikka näyttely avataan vasta kesäkuussa. Viime vuonna Antti Hakkarainen sai Suomen kulttuurirahaston apurahan, jonka turvin hän on pystynyt valmistelemaan näyttelytöitä.

– Pääteokseni tulevat olemaan dynaamisempia ja voimakkaampia kuin nyt valmiina olevat työt, Hakkarainen kertoo.

Hakkaraisen maalaukset perustuvat hänen ulkona luonnossa tekemiin luonnoksiin. Maalauksissa luontoaiheita on lähestytty uudenlaisista visuaalisista näkökulmista. Hakkarainen haluaa tallentaa teokseen kokemuksensa luonnosta.

– Maalauksiin on tallennettu lyhyt hetki, hetki, jona aurinko valo sattuu kohteeseen tietyllä tavalla. Luonto kuitenkin koko ajan muuttuu, ja haluan kuvata samaan teokseen yksittäisen hetken ja jatkuvan muutoksen. Muutosta kuvaavat abstraktimmat väripinnat teoksen reunoilla, taiteilija kertoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

terralympus