karjalainen: Tutkimus: Pohjoiskarjalaiset ovat jaettavissa kolmeen eri joukkoon geenien perusteella

Tutkimus: Pohjoiskarjalaiset ovat jaettavissa kolmeen eri joukkoon geenien perusteella
Terhi Nevalainen

Pohjoiskarjalaisia on pidetty geneettisesti melko yhtenäisenä ryhmänä. Uudet tarkemmat tutkimukset paljastavat, että näin ei välttämättä ole.
Kun Suomen väestön geneettistä pohjaa tarkastellaan 17 populaation tarkkuudella, käy ilmi, että Pohjois-Karjalan asukkaat jakautuvat geneettisesti pääosin kolmeen eri populaatioon.
Maakunnan pohjoisissa osissa on pohjoiskarjalaiseksi nimetty geenipopulaatio, etelässä savokarjalainen. Lisäksi maakunnassa on hajaantunut itä -populaatioon kuuluvia.
Pääosin koko Itä-Suomen väestön geenipohja on lähellä toisiaan, muistuttaa Suomen geneettistä hienorakennetta tutkiva akatemiatutkija Matti Pirinen Helsingin yliopistosta.
– Länsi-Savon, Savo-Karjalan, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon populaatiot ovat melko lähellä toisiaan, Pirinen vahvistaa.
Sen sijaan Pohjois-Karjalan yläpuolella menee geeniraja.
Lue lisää täältä. Juttu on luettavissa vain tilaajille.
https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/158670-tutkimus-pohjoiskarjalaiset-ovat-jaettavissa-kolmeen-eri-joukkoon-geenien-perusteella


"Suomen perusheimot ovat hämäläiset ja karjalaiset. Myös pohjalaiset ovat perijuuriltaan hämäläisiä; savolaiset taas enemmän karjalaisia kuin hämäläisiä." - 2014, http://www.ts.fi/mielipiteet/paakirjoitukset/1073936480/Suomen+heimojen+peruspiirteet

https://metsastajan-sydan.blogspot.fi/2014/10/historiaa.html

Nousian raja Pielisen Karjalan yläpuolella?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

terralympus