YLE; Vähemmistökieli karjala yleistyy kylteissä Pohjois-Karjalassa

http://yle.fi/uutiset/vahemmistokieli_karjala_yleistyy_kylteissa_pohjois-karjalassa/8958416 
Vähemmistökieli karjala yleistyy kylteissä Pohjois-Karjalassa 
Joensuussa ensimmäiset karjalankieliset kyltit ilmestyvät Ilosaareen. Esimerkiksi arkkipiispa Leo on intohimoinen karjalankielisten opasteiden puolestapuhuja.
JOENSUU 
Karjalankieliset tekstit alkavat pikkuhiljaa yleistyä opastekylteissä Pohjois-Karjalassa.
Ensimmäiset karjalankieliset tekstit nähdään Joensuun Ilosaaressa, jonka loppukesästä käynnistyvä remontti valmistuu noin vuoden kuluttua. Yhtenä mahdollisena kohteena on Miihkali Arhippaisen patsaaseen liittyvä esittelyteksti. 
"Joensuun virallisiin katuopasteisiin ei vähemmistökieltä tule, jotta pelastusviranomaisten toiminta ei häiriinny." – Anu Näätänen
– Itärantaan suunnitteilla olevat matkakeskus ja toinen tori voivat myös saada kylttejä, joissa on tekstiä karjalaksikin, kertoo Joensuun kaupungin tekninen johtaja Anu Näätänen. 
– Sen sijaan Joensuun virallisiin katuopasteisiin ei vähemmistökieltä tule, jotta pelastusviranomaisten toiminta ei häiriinny ja väärinymmärryksiltä vältytään, lisää Näätänen. 
Byrokratian purkaminen vauhdittaa? 
Karjalaisten Kotiseutualue -hanke ajaa karjalankielisiä tekstejä myös muun muassa Pohjois-Karjalan rajalla sijaitseviin maakuntaopasteisiin sekä kuntakyltteihin. 
– Kylttitekstien nykyistä vapaampi soveltaminen saattaa tulla mahdolliseksi byrokratianpurkutalkoiden ansiosta, uskoo hankkeen ohjausryhmän puheenjohtaja, kansanedustaja Hannu Hoskonen (kesk.). 
Kielihanke on halunnut Joensuun lentoaseman läheisyyteen tervetuloa-kyltin, jossa olisi myös karjalankielinen toivotus. Pohjois-Karjalan maakuntaliitto on kuitenkin toteuttamassa tervetuloa-toivotuksen Euroopan metsämaakuntaan ja metsäpääkaupunkiin ainoastaan suomeksi ja englanniksi. 
Muun muassa Karjalan Kielen Seuran puheenjohtaja, arkkipiispa Leo, on karjalankielisten kylttien ja opasteiden innokas puolestapuhuja. 
Janne Ahjopalo
Twitter: @JanneAhjopalo
Yle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

terralympus