Nurmes Sitran Ratkaisu 100-kilvas

YLE: Nurmes kisaa miljoonasta eurosta karjalaisuudella 
Nurmeksen kaupunki osallistuu kaikille suomalaisille avoimeen Sitran Ratkaisu 100 -ideakilpailuun karjalaisuuden hengessä. Kilpailun tavoitteena on löytää kansaa yhdistävä suuri idea, jonka pohjalta voidaan luoda merkittävä kansallinen tulevaisuuden hanke.
Nurmes lähtee tavoittelemaan miljoonan euron palkintoa karjalaisen kulttuurin nimissä.
Nurmes osallistuu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran Ratkaisu 100 -kilpailuun idealla Karjala on voimavara. Sen pääkohdat ovat karjalaisen kulttuurin vaaliminen, puurakentamisen rohkaiseminen ja toimeliaisuuden lisääminen.
Karjalaisuus näkyy ja elää vahvasti pohjoiskarjalaisessa noin 8 000 asukkaan Nurmeksessa. Kaupungissa sijaitsee muun muassa Bomban talo ja sen karjalaiskylä, jotka ilmentävät rajakarjalaista kulttuuria.
Karjalainen kulttuuri yhdistää myös maamme itärajalla. Esimerkiksi tulevana kesänä Nurmeksessa järjestetään Karjalaiset laulujuhlat, jotka pidetään vuorovuosin Venäjällä ja Suomessa.
Pakettiin kuuluvat lisäksi karjalan kielen säilyttäminen, karjalaiset kauppamiestaidot ja puurakentaminen, jossa Nurmeksessa puhaltavat uudet, osin keskieurooppalaiset tuulet. Perinteisestä rakentamisesta hyvä esimerkki on nykyinen Puu-Nurmes.
Kaupunginjohtaja Asko Saatsi sanoo, että ideoita kannattaa esittää rohkeasti ja ennakkoluulottomasti.
– Kieli ja kulttuuri ovat entistä tärkeämpiä. Tämä näkyy Euroopassa esimerkiksi Espanjassa.
Sitra haluaa löytää 100 vuotta täyttävälle Suomelle suuren yhteiskunnallisen idean, josta voidaan luoda merkittävä kansallinen tulevaisuuden hanke.
Ratkaisu 100 -kisa on avoin kaikille suomalaisille. Ehdotukset tulee jättää Sitralle 14. huhtikuuta 2016 mennessä. Kilpailun tulokset kerrotaan vuoden 2017 lopussa.

--------------------------------------------------------

karjalainen: Nurmes osallistuu juhlavuoden ideakilpailuun - "Suomen karjalaisin kaupunki"

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

terralympus