UusiSuomi: Presidentti Niinistö älähtää venäläistiedoista itärajalta: ”Tämä herättää vakavia ajatuksia”

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/165790-presidentti-niinisto-alahtaa-venalaistiedoista-itarajalta-tama-herattaa-vakavia 
Presidentti Niinistö älähtää venäläistiedoista itärajalta: ”Tämä herättää vakavia ajatuksia” 
Teppo Ovaskainen 19.1.2016 
Presidentti Sauli Niinistö halusi tiistaina nostaa mediaa tavatessaan esiin "näennäisen yksittäistapauksen", joka hänen mukaansa heijastaa "vähän muutakin" pakolaistilanteesta itärajalla. 
– Puhun nyt siitä intialaismiehestä, jonka kerrottiin jäätyneen kuoliaaksi tuonne rajalle, Niinistö alusti. 
Presidentti kertoi lukeneensa hämmentyneenä venäläismedian raportteja valitettavasta tapauksesta. Kuolintapaus sattui mediatietojen mukaan Venäjällä noin 70 kilometrin päässä Suomen rajasta. 
– Hämmentävää oli, että [venäläismediassa] kerrottiin, että mies ei ollut saanut lupaa siirtyä eteenpäin. Kysymys ei ole ainakaan suomalaisesta luvasta - 70 kilometriä syvällä Venäjällä - ja tämä tietysti vähän ihmetyttää, että mikä lupajärjestelmä, Niinistö sanoi. 
”Jos tällainen todella pitää paikkansa, se herättää vakavia ajatuksia”
– Toisaalta kerrottiin, että hän ei ollut saanut apua, koska ei ollut maksanut itselleen saattajaa. Nämä ovat venäläisten lehtien tietoja. Jos näin on, niin se vähän herättää kysymyksiä, että onko olemassa joku lupajärjestelmä ja maksettujen saattajien järjestelmä? Jos tällainen todella pitää paikkansa, se herättää vakavia ajatuksia. 
Julkisuudessa on spekuloitu itärajan muuttoliikkeen järjestelmällisyyteen viittaavista piirteistä ja myös siitä, että Venäjä voisi haluta masinoida pakolaisten ja muiden maassa olevien ulkomaalaisten siirtymistä Euroopan maihin geopolitiikan nimissä. Niinistö jätti tällaiset johtopäätökset kuulijan omaan harkintaan. 
Presidentti Niinistön mukaan turvapaikanhakijailmiön painopiste on Suomen osalta siirtynyt itärajalle. Itärajan yli Venäjältä on saapunut jo lähes 30 eri kansallisuuden edustajia hakemaan turvapaikkaa Suomesta. 
– Silloin ei selvästi puhuta enää [vain] Syyrian ja Irakin sotatilanteen aiheuttamasta muuttoliikkeestä, Niinistö päätteli. 
Suomen viranomaiset ja poliittinen johto tarkkailevat itärajan tilannetta tarkasti, Niinistö totesi. Presidentti ja ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta kokoustivat viimeksi tänään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti