Aamulehti: LM:n kysely: Osa kuntapäättäjistä ei pidä edes kolmannen polven maahanmuuttajia suomalaisina


Lauri Nurmi, Juha Vainio
Helsinki 
Vuonna 2050 meitä on Tilastokeskuksen väestöennusteen mukaan 6,1 miljoonaa, 700 000 enemmän kuin nyt. 
Miljoonalla meistä on maahanmuuttajatausta, arvioi Siirtolaisuusinstituutin eläkkeelle jäänyt johtaja Ismo Söderling. Hän ennustaa muslimien määrän yli kolminkertaistuvan 200 000:een. 
Väestökehitys pakottaa meidät pohtimaan suomalaisuutta. 
Lännen Media kysyi kuntapäättäjiltä, missä vaiheessa on perusteltua lopettaa ihmisen kutsuminen maahanmuuttajaksi ja kutsua häntä suomalaiseksi, kuten ketä tahansa kantaväestöön kuuluvaa. 
Kysymykseen vastasi 1 776 kaupungin- tai kunnanvaltuutettua eri puolilta Suomea. 
Alle kuusi prosenttia vastaajista on sitä mieltä, että pysyvä oleskelulupa tekee ulkomaan kansalaisesta suomalaisen. 
Enemmistö vastaajista (57 %) arvioi maahanmuuttajan muuttuvan suomalaiseksi, kun hän saa Suomen kansalaisuuden ja jää pysyvästi maahan. 
LM-kyselyyn vastanneista kuntapäättäjistä 37,5 prosenttia ei vielä kutsuisi maahanmuuttajaa suomalaiseksi Suomen kansalaisuuden perusteella. 
Yli 22 prosenttia arvioi, että edes toisen polven maahanmuuttaja ei ole suomalainen, jos hän puhuu äidinkielenään jotain muuta kieltä kuin suomea tai ruotsia. 
Kysymykseen vastasi 231 perussuomalaista. Heistä alle 29 prosenttia hyväksyy maahanmuuttajan suomalaiseksi Suomen kansalaisuuden nojalla. Perussuomalaiset määrittelevät suomalaisuutta laatukriteereillä, kuten valmiudella puolustaa uutta isänmaata rintamalla. 
Muutakin kuin maahanmuuttokriittisyyttä löytynee sen tuloksen takaa, että kolmannes perussuomalaisista vastaajista ei pidä suomalaisena edes kolmannen polven maahanmuuttajaa, jonka perheessä suomi tai ruotsi soljuu vähintään toisena äidinkielenä. 
RKP:n, vihreiden, vasemmistoliiton ja SDP:n edustajista suurin osa kutsuisi suomalaiseksi henkilöä, joka on saanut pysyvän oleskeluluvan Suomeen, tai kun ulkomailta muuttanut ihminen on saanut Suomen kansalaisuuden ja jäänyt pysyvästi maahan.


Kylhäi täs suomekot suau tuumata mi "suomelazus" on...ku kerrai suomekot ("suomalaiset") ta suomelazet ("suomalaiset") ollah samoi sanoi suomen kieles... siksehäi se "uussuomalainen" sana kehitettih što net erotettasih...

Pidäsgö miun tuumata što "1/4 karjalkkonu" miua ei lasketa (tämmän kuntapäättäi-joukon mugah) "suomelazekse..."

Kui arvelin... en ole "suomekoin puoluvehen" ( ← eng. Finns Party, perussuomalaiset) ker samau mieldy hos hyö ongi mainičeh ezmäseny karjalan kielen programmassah...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti