Karjala-lehti: Karjalan kielelle perustetaan säätiö


MARKUS RISSANEN

Karjalan Kielen Seuran (KKS) hallitus päätti perustaa säätiön tukemaan kielen säilymistä. Säätiön alkupääoman keräämisestä ilmoitettiin lauantaina seuran 20 -vuotisjuhlassa. ”Annetaan kaikkien kukkien kukkia,” linjasi seuran tulevaisuutta alkuperäinen puheenjohtaja arkkipiispa Leo.
KKS:n pitkäaikainen sihteeri Pertti Lampi korosti, että seuran toiminta on laajentunut merkittävästi pelkästä kieliyhdistyksestä laajemmaksi karjalankielisen vähemmistön etu- ja kulttuurijärjestöksi. Karjalaa taitavia on Suomessa noin 30 000 ja lähialueet mukaan lukien vähintään kaksinkertainen määrä. Itämerensuomalaisista kielistä karjalaa puhutaan suomen ja viron jälkeen kolmanneksi eniten.
Itä-Suomen yliopiston Suomen kieleen ja kulttuuriin erikoistunut vt. professori Vesa Koivisto muistutti, että karjalan kieli on eri asia kuin esimerkiksi kaakkoiset murteet. Kielen juuret ovat tuhannen vuoden takaa ja karjalaa leimaa se, että se ei ole elänyt kansallisvaltion turvassa, vaan rajankäynnin melskeissä.
– Oma monisuuntainen identiteetti leimaa koko karjalaisuutta. Karjalan kieltä on yritetty häivyttää puhumalla siitä ”vain” murteena, mutta tämä kielen hävitysyritys ei ole onnistunut, hymyilytti professori juhlayleisöä.

VESA KOIVISTO palautti mieliin, että vienankarjala, aunuksenkarjala (livvi), lyydi sekä kymmenet murteet eli koko karjalainen kielikenttä on monijuurinen. Siihen ovat jättäneet jälkensä niin suomi, venäjä, vepsä kuin saamen kielet.


– Karjala on elävä käyttökieli ja tavallaan salattu kieli. Kieli ei ole kertonut henkilöstä, kuten esimerkiksi uskonnollinen tausta. Karjalaisuudesta on puhuttu pitkään, mutta kielestä vasta 2000 -luvulla, viittaa professori Koivisto kielen professuurin perustamiseen Joensuuhun sekä karjalan nousuun vähemmistökielen asemaan.

KUVA: Varkautelaisen Kähärin perheen kotikieli on karjala. Marian juuret ovat Salmista ja Mikon Raudusta. Väritykseen keskittyivät Iivo ja Juuli.


2 kommenttia:

  1. Edistys on hidasta mutta jatkuvaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo... tosin välillä tuntuu että se on liiankin hidasta...ja tuntuisi että jauhaisi tyhjää..

      Poista

wall thickness

  thinnest 12 cm,  indoor wall recommendation 20 cm