Pohjois-karjala.fi. Osmo`s Cosmos voitti Karjalaisten laulu -kilpailun

http://pohjois-karjala.fi/fi/karjalastakajahtaaOsmo`s Cosmos voitti Karjalaisten laulu -kilpailun

Imatralainen yhtye Osmo`s Cosmos voitti Karjalaisten laulu –kilpailun. Tuomariston mukaan voittajaesitys on toimiva rokkibiisi, jossa on ylväyttä ja huumoria. Toteutus on vekkuli ja kappale lähtee mukavasti lentoon. Sovitus on ylpeä karjalaisuudesta. Siinä on mukana ripaus karjalaista hulluutta, energiaa, positiivisuutta ja joukkovoimaa. Kuorot ovat osa moniulotteista kokonaisuutta, joka tekee kunniaa alkuperäiselle sävelelle ja sanoille.

Kilpailun palkinnot jaettiin 1. kesäkuuta ravintola Kerubissa Joensuussa. Voittajatyöstä tehdään musiikkivideo vielä kuluvan vuoden aikana.

Palkittujen kilpailutöiden toteuttajatiimit:

palkinto: Osmo`s Cosmos Band (Jussi Honka, Pete Kiisseli, Mikko Kupiainen, Matti Kähkönen, Jaska Miikki ja Ville Soininen)
palkinto: Tommi Ilonen, Aina Creative Oy/Jussi Ratilainen
palkinto: Eero Grundström, Tommi Kainulainen, Avoin taideyhtiö Puhti/Anne-Mari Kivimäki
Kilpailun ensimmäinen palkinto oli 5 000 euroa, toinen palkinto 2 000 euroa ja kolmas palkinto 1 000 euroa. Lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa:

Puppet Records/Jonna Christensen, Square Ink/Lauri Hämäläinen
Timo Härkönen, Kai Kuntola
Joni Lahtinen, Punapanda Oy/Elisa Rauma, Azra Topcu

Mainio esimerkki karjalaisesta yhteistyöstä 

Pohjois-Karjalan maakuntaliitto ja Etelä-Karjalan liitto käynnistivät tammikuussa kilpailun Karjalaisten laulun uudelleen sovittamisesta. Tavoitteena oli positiivinen, virkistävä ja tulevaisuuteen suuntaava versio Karjalaisten laulusta, jonka tulee olla selvästi tunnistettavissa. Kilpailuun saatiin määräaikaan mennessä 15 osallistujaa.

Maakuntajohtajien mukaan kilpailu on hyvä esimerkki Etelä- ja Pohjois-Karjalan maakuntien yhteistyötä ja on osoitus karjalaisten yhteisöllisyydestä. Kilpailun kautta maakunnat saavat positiivista julkisuutta ja musiikkivideolla markkinoidaan karjalaisiin maakuntiin vahvasti liittyviä tekijöitä kuten karjalaisia ihmisiä, elämää, luontoa, vuodenaikoja, laulun ja ilon runsautta.

Kilpailun tuomareina toimivat lehtori Jyrki Kurki Karelia ammattikorkeakoulusta, muusikko Jani Pola, elokuvaohjaaja Markku Pölönen, maakuntajohtaja Pentti Hyttinen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta ja maakuntajohtaja Matti Viialainen Etelä-Karjalan liitosta.

Maakuntalaulut elävät tällä hetkellä uutta renessanssia. Muissakin maakunnissa on tehty ja tekeillä uusia sovituksia.

P.J. Hannikainen työsti mestariteostaan kauan

Karjalaisten laulun on säveltänyt ja sanoittanut P. J. Hannikainen (synt. 1854 Nurmeksessa). Työprosessi oli pitkä. Hannikainen muokkasi laulua 18 vuoden ajan ja teki siitä kymmeniä eri versioita. Karjalaisten laulusta lauletaan nykyisin ensimmäinen, neljäs ja viimeinen säkeistö − säkeistöjä on kaikkiaan seitsemän.

Vuonna 1899 ensimmäisen kerran esitetty Karjalaisten laulu päättää edelleen monet tilaisuudet Pohjois- ja Etelä-Karjalassa.

Karjalaisten laulu on tärkeä identiteetin osa karjalaisille. Se kuuluu tänä päivänä eniten laulettuihin maakuntalauluihin. Kilpailu ja sen tuloksena syntyvä musiikkivideo vahvistavat maakuntahenkeä ja -identiteettiä sekä tekevät Karjalaisten laulua tunnetuksi niin maakuntalaisille kuin myös valtakunnallisesti ‒ erityisesti nuorison keskuudessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riverijan opastuspäivikkö: 17. pakkask. 2019 Harjoitusravintola Pistaasi päivy

https://www.riveria.fi/palvelut/lounasravintolat-ja-kahvilat/harjoitusravintola-pistaasi-nurmes/