militari


kyl on pyssyniekkoi ta väkijoukkuo (suom. sotajoukkoa) ku pyssyväel on Wihuri15 (Vihuri-viiztostu)-voinuharjotus tiäl Pielisel...

kuva: MTV3


HELSINGIN SANOMAT: 
Pielisen rannalla suurin sotaharjoitus vuosiin – näin hyökkäykseen valmistautuva panssariprikaati lastattiin junan kyytiin 
HATTULA. Rauta ja teräs kolisevat lujaa, kun panssarivaunut kiipeävät sotaharjoitukseen lähtevän junan kyytiin. 
Keskiviikkona Parolan Panssariprikaatin varusmiehet ovat lastanneet 600 metriä pitkää junaa varhaisesta aamusta saakka. Kyytiin on noussut monenlaisia moottoriajoneuvoja traktoreista panssarivaunuihin saakka, ja lasti on todella raskas. Pelkästään yksi Leopard-panssarivaunu painaa reilut 40 000 kiloa. 
Junan määränpää on Pohjois-Karjalassa, Pielisen rannalla. Siellä on alkamassa Wihuri15-sotaharjoitus, johon osallistuu noin 10 000 ihmistä.

Panssariprikaatin päävalmistelija, majuri Pasi Rankila, ei muista yhtä suurta sotaharjoitusta lähivuosilta. 
"Ei ainakaan viimeiseen seitsemään tai kahdeksaan vuoteen", Rankila täsmentää.
Henkilönkuljetusvaunuja panssarivaunuja kuljettavassa junassa ei ole. Panssariprikaatin varusmiehet kuljetetaan sotaharjoitukseen linja-autoilla, joita pelkästään Parolasta matkassa on noin 20. Lisäksi Parolan moottorimarssiin osallistuu noin 100 kuorma-autoa, jotka kuljettava harjoituksessa tarvittavat elintarvikkeet ja varusteet, kuten teltat.
Moottorimarssi näkyy vielä torstaina ympäri Suomea, kun eri varuskunnista lähtevät saattueet täyttävät maantiet. 
"Sotaharjoitukseen on valmistauduttu koko kevät. Ensin on käyty oman aselajin harjoituksia, ja nyt lopulta kaikki kootaan yhteen ja samaan harjoitukseen", Rankila kertoo. 
Sotaharjoituksessa vastakkain ovat Keltainen ja Sininen joukko, joista Keltainen hyökkää ja Sininen puolustaa. Keltaisten pääjoukko tulee Parolan Panssariprikaatista.
Harjoituksessa mitataan myös henkistä kanttia, sillä lauantaiaamuna alkava taistelu kestää yhtäjaksoisesti tiistaihin saakka. Vaikka monet asiat on harjoituksessa tarkkaan ennalta suunniteltu, selviää taistelun voittaja vasta kentällä. 
19-vuotias kersantti Pekka Pilli-Sihvola johtaa yhtä harjoituksen panssarivaunuista.
"Varmasti tulee rankka viikko. Yötä päivää on pysyttävä skarppina, sillä vihollinen voi iskeä milloin tahansa", Pilli-Sihvola miettii. 
Nuori kersantti vakuuttaa lähtevänsä harjoitukseen sillä mielellä, että Keltainen joukko poistuu taistelusta voittajana. Pilli-Sihvola kuitenkin myöntää, että mielessä pyörii päivä päivältä enemmän muita asioita kuin taisteleminen. 
"Juhannukseksi kotiin, sehän tässä on ajatuksissa. Vuoden pituinen palvelus alkaa olla takana, joten nyt kiinnostaa töihin ja opiskelemaan pääsy", Pilli-Sihvola kertoo. 
Wihuri15-sotaharjoitus päättyy 11.6.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riverijan opastuspäivikkö: 17. pakkask. 2019 Harjoitusravintola Pistaasi päivy

https://www.riveria.fi/palvelut/lounasravintolat-ja-kahvilat/harjoitusravintola-pistaasi-nurmes/