YLE: 31.3. Teeman Elävä arkisto: Pääsiäisruokia

31.3. Teeman Elävä arkisto: PääsiäisruokiaTv-kokit Vanamo ja Kolmonen näyttävät, miten munat värjätään ja lammaspata valmistetaan. Karjalaisnaiset valmistavat heille Bomban talossa pääsiäisperinteeseen kuuluvan paastopöydän.


Munien värjäämiseen ei kannata käyttää tervaa eikä vesivärejä, selviää vuoden 1972 Asia on pihvi -ohjelmasta. Keittiömestari Vanamo suosittelee vain myrkyttömiä elintarvikevärejä. Värit ovat kuulemma liturgisen punaista ja sinistä: mustavalkokuvassa molemmat harmaita.

Leppoisasti juttelevat mieskokit nousivat 1970-luvulla kansan suosikeiksi ja julkkiksiksi, jotka käyttivät ruokaohjelmiaan hienosti ruokavalistuksen ja -perinteen juurruttamiseksi Suomen kansaan. Ylijäämämunista tehty Vihtorin sillileipä ei välttämättä nykysilmin näytä maailman terveellisimmältä, mutta aikansa ruokakulttuurissa se edusti kuitenkin vähärasvaista ja -suolaista vaihtoehtoa. Pääruoaksi valmistuu melkoisen runsas ja lihaisa pääsiäispata. Jälkiruoaksi loihditaan vielä näyttävä marenkijoutsen, jota passaa tarjoilla jäätelön seuraksi.

Seitsemän vuotta myöhemmin Patakakkosessa Vanamo ja Kolmonen ovat jo päässeet värilähetysten makuun, ja pääsiäiseksi onkin oikein värikästä katseltavaa, sillä keittiömestarit vierailevat juuri avatussa Bomban talossa Nurmeksessa. Bomban talo on perinteistä karjalaista kulttuuria vaaliva nähtävyyskohde, joka avattiin 1. elokuuta 1978.

Bomban talossa paikalliset emännät Martta Kajoksinen, Anni Naakka, Alina Repo valmistavat perinteisiä paastoajan ruokia ja kertovat vanhoista ortodoksisita pääsiäisajan tavoista. Taloa ja sen toimintaa esittelee filosofian tohtori Heikki Koukkunen.

Asia on pihvi: Pääsiäinen (1972) Ohjaus Karl-Gustaf Grönstrand. Toimittajat Jaakko Kolmonen & Veijo Vanamo. Kuvaussihteeri Hilda Nikkonen. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.
Patakakkonen: Karjalainen paastoperinne (1979) Ohjaus ja toimitus Timo Huotari. Suunnittelu Heikki Koukkunen. Tuotanto TV2 Helsingin toimitus.

1 kommentti:

  1. Mieldykiinnittäi ohjelmu pravoslaunois da karjalazis tavois, nenga Äijänpäivän iel. Kotškazen Fed'a vie tämänilmazis konzu on luajittu...

    VastaaPoista