Karjala-lehti: Karjalaisten laulusta etsitään uutta sovitusta

http://www.karjala-lehti.fi/index.php?p=2&yl=1

Karjalaisten laulusta etsitään uutta sovitusta
Etelä- ja Pohjois-Karjalan liitot kannustavat maakuntien kykyjä osallistumaan kilpailuun

PÄIVI PARJANEN

Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntaliitot soittavat kirjaimellisesti yhteistä säveltä ja julistavat kilpailun, jossa etsitään maakuntien yhteisestä Karjalaisten laulusta virkistävää ja tulevaisuuteen suuntaavaa sovitusta sekä siihen liittyvää musiikkivideota.
Etelä-Karjalan maakuntajohtaja Matti Viialaisen mukaan kilpailulla halutaan muun muassa vahvistaa maakuntahenkeä ja karjalaisuutta, joiden hän uskoo saavan yhä vahvemmin jalansijaa kansainvälistyvässä maailmassa.
– Suomi säilyy maakuntien maana eivätkä liitosten myötä syntyvät suurkunnat tule niitä korvaamaan, hän muistuttaa.
Viialainen uskoo kilpailun tuottavan hyviä ehdotuksia.
– Sekä Etelä- että Pohjois-Karjalan maakunnissa musiikkiperinne on varsin voimakasta ja näistä varmasti löytyy potentiaalia ja lahjakkuuksia tuoreen tulkinnan löytämiseksi.
Pentti Hyttinen Pohjois-Karjalan maakuntaliitosta näkee kilpailun vahvistavan myös maakuntien välistä yhteisyötä.
– Meitä yhdistävät Venäjän raja, kuutostie, Karjalan rata, metsäsektori yliopisto ja Saimaan vesistö. Karjalaisten laulu jalostaa kulttuurin yhteistyötä uudelle tasolle, Hyttinen toteaa.

Karjalaisten laulu on yksi lauletuimmista maakuntalauluista. Laulun valmistumisen kerrotaan vaatineen P.J. Hannikaiselta 18 vuotta ja kymmeniä eri versioita. Laulussa on seitsemän säkeistöä, joista nykyään lauletaan yleisimmin kolme. Uuden sovituksen tekemiseen on aikaa kolme kuukautta.
Joitakin vuosia sitten Karjalaisten laulun sanoitusta ehdotettiin muutettavaksi. Tuolloin ´Konsa vaino Suomeamme´ -sanoilla alkavan säkeistön ilmaus kurjasta Karjalasta haluttiin vaihtaa kauniiksi Karjalaksi. Muutoksesta luovuttiin, kun selvitettiin kurja-sanan tarkoittavan kovia kokenutta selviytyjää eikä huonossa jamassa ollutta maakuntaa.
Maakuntajohtajat eivät usko Karjalaisten laulun uudesta sovittamisesta nousevan suurta kohua. Kilpailulla haetaan tuoretta sovitusta nimenomaan sävelmään ja visuaalista ilmaisua lauluun. Sanoitukseen ei puututa.
– Olemme valmiina ja otamme riskin, Matti Viialainen kuittaa.
Jo aiemmin uuden sovituksen ovat saaneet Kainuun, Keski-Suomen ja Varsinais-Suomen maakuntalaulut. Näistä löytyvät sanahaulla ´maakuntalaulut musiikkivideot Youtubesta.
Karjalaisten laululle on avattu facebookissa oma karjalastakajahtaa -tapahtumasivu, jota voi käydä peukuttamassa.

Etelä- ja Pohjois-Karjalasta on tunnetusti lähtöisin lukuisia maan huippunimiin kuuluvia musiikintekijöitä Alangon veljeksistä, Nightwishiin ja Kotiteollisuus-yhtyeeseen.
– On jännää nähdä, miten maakuntien hevimiehet lähtevät mukaan kilpailuun, toteaa erikoissuunnittelija Anu Talka Etelä-Karjalan liitosta.
Nimiä paljastamassa Talka mainitsee muutamien muusikoiden jo kieltäytyneen tarjousta paikasta tuomaristosta, koska haluavat itse osallistua kilpailuun.
Kilpailun tuomareina toimivat Matti Viialaisen ja Pentti Hyttisen lisäksi lehtori Jyrki Kurki ja yliopettaja Sanna Kurki-Suonio Karelia ammattikorkeakoulusta, muusikko Jani Pola ja elokuvaohjaaja Markku Pölönen.
Kilpailu päättyy 31.maaliskuuta ja tulokset julkistetaan toukokuun aikana. Videon tuottaminen jää syksyyn ja valmiin paketin järjestäjät esittelevät ensi vuoden alkupuolella. Voittaja kuittaa 5000 euroa ja seuraaviksi tulleet 2000 ja 1000 euroa. Musiikkivideon toteutukseen maakuntaliitot ovat varanneet 10 000 euroa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Finland? Russia? EU