NYT: Helsinkiläiskokki perusti Lontooseen pop-up-ravintolan, jossa tarjoillaan karjalaisia perinneruokia

Antto Melasniemi pop-up-ravintolassaan Lontoon Leicester Streetillä. photo: Conor O'Leary
Joulukuussa Lontoosta löytää itäsuomalaisia makuja. Siitä on kiittäminen Antto Melasniemen pop-up-ravintolaa.

Joulu Lontoossa ei tunnu miltään ilman imellettyä perunalaatikkoa ja suomalaista giniä.

Mutta tänä vuonna ei onneksi tarvitse olla ilman.

Tempauksistaan tunnettu ravintoloitsija-kokki Antto Melasniemi avaa itsenäisyyspäivänä pop-up-ravintolan aivan Lontoon Leicesterin aukion tuntumaan. Paikka on aivan Lontoon keskustassa Piccadilly Circusin ja Leicester Squaren metroasemien läheisyydessä.

Putiikkihotellin alakertaan pystytettävä Tënu-ravintola on auki vuoden loppuun.

Raaka-aineita Melasniemi on rahdannut Suomesta: puolukoita, sieniä, kuivattuja villiruusun lehtiä, poroa ja niin edelleen.

”Mukana on vaikutteita Itä-Suomesta ja Karjalasta. Itäsuomalainen ruoka on kodikasta”, Melasniemi kertoo ravintolassa avausviikolla.

Hänestä itäsuomalainen keittiö ei ole saanut vielä sitä huomiota ja arvostusta, jonka se ansaitsisi. Tähän asti ovat jyllänneet länsisuomalaiset ja skandinaaviset maut.

Ja toden totta, ravintolaan tulee tarjolle myös suomalaista Tënu-giniä. Siinä maistuu katajan lisäksi suomyrtti ja puolukka. Pullo on nätti ja pyöreä, ja etiketissä lipuu musta joutsen.

Saa nähdä, miten omissa gineissään uitetut lontoolaiset suhtautuvat itäiseen kilpailijaan.

”On jännittävää tuoda tänne giniä, onhan se sentään ikoninen brittiläinen juoma.”

Melasniemen kumppanina ravintolaprojektissa toimii Lontoossa asuva taiteilija-designer Klaus Haapaniemi. Luvassa on varta vasten ravintolaa varten suunniteltu visuaalinen ilme tekstiileineen ja täytettyine mustine joutsenineen. Myyttinen kansantarujen Karjala ei ole päivänpaistetta.

Hommaan on ryhdytty pika-aikataululla. Hotellin omistajat ottivat Melasniemeen yhteyttä vasta parisen viikkoa sitten ja tarjosivat tilaisuutta. Vuodenvaihteen jälkeen hotelli ravintoloineen menee remonttiin.

”Oli kyllä itsemurhaa lähteä tekemään tällaisella aikataululla”, Melasniemi sanoo, mutta ilme kertoo toista.

Avausviikon alussa Tënu-ravintolaan on tullut jo nelisenkymmentä varausta, mikä tietää 100–200 ruokailijaa. Tavoiteluku joulukuulle on tuhat asiakasta.

Ideana on tarjota pieniä annoksia, joista alueen teatteri- ja ostoskansa saa valita. Aterian hinta on 30 eurosta ylöspäin, mikä leveän hintahaitarin Lontoossa ei ole halpaa, mutta ei kallistakaan. Lasillisellekin saa pistäytyä ilman sen kummempia varauksia.

Tuleeko pop-up-ravintoloilla rikkaaksi?

”Nämä projektit eivät ole ikinä taloudellisesti kannattavia. Hyvä, jos pääsemme omillemme”, Melasniemi sanoo.

Miksi Melasniemi sitten ryhtyy pop-uppailemaan? Lontoossakin hän aikoo paiskia töitä keittiössä joka ilta.

Ravintoloitsija sanoo tekevänsä eräänlaista kulttuurivientiä eli esittelevänsä maailmalla suomalaista ruokaa ja muotoilua. Ulkomailla oppii itsekin ja saa uusia ideoita. Melasniemen edellinen pop-up-ravintola Lontoossa syyskuussa poiki myös paljon uusia kontakteja.

Suomessa Melasniemi tunnetaan suosituista Ateljé Finne-, Kuurna-ja Putte's Bar & Pizza -ravintoloistaan. Houkutteleeko seuraavaksi avata ravintola ulkomailla, vaikkapa Lontoossa?

”Ei missään nimessä”, Melasniemi sanoo.

Tilapäisyydessä on se hienous, että voi kokeilla rohkeitakin juttuja. Toinen jalka pysyy Suomessa, toinen liikkuu maailmalla.

Tënu. Hotel One Leicester Street OLS. Ravintola avoinna iltaisin 6.-31. joulukuuta. Osoite 1 Leicester Street, WC2H 7BL Lontoo.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Finland? Russia? EU