talakkunavelli

1/2 kuppia (n.1 1/4 dl) talkkunajauhoja
1/2 l maitoa
Suolaa
sekoita talkkunajauhot kiehuvaan maitoon. lisää suola.

Ero perinteiseen pohjoiskarjalaiseen talkkunavelliin on että ennen talkkuna tehtiin otrasta tai kaurasta, nykyään kaupasta saa sekatalkkunaa (ohra-kaura-ruis)




"talk̀unkokoil pannah hernehty sydämel, talk̀unjauhuo hernehen väĺil, ĺibo kartohkoa talk̀unjauhon kel." - Säämäj
talkunsyväin - talkkunasta tehty piirakan täyte.
"talk̆kunpiiroa (syväin on talk̆kunjauhos)." - Suoj 
------------

Karjala oli kauraleipä aluetta, ja ruisleipä oli pehmeää. Toisin kuin länsirannikolla jossa ruisleipä oli kovaa ja siellä oli näkkäriä - näkkäriä ei ollut perinteisessä Karjalassa.. Ruisleipää leivottiin joka viikko, mutta se hävisi hyvin nopeasti suurperheen suuhun...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

terralympus