YLE: Brittiklubi tilasi 12 000 pulloa luomuginiä Kiteeltä

YLE: Brittiklubi tilasi 12 000 pulloa luomuginiä Kiteeltä 
Kitee on jälleen saamassa mainetta alkoholinvalmistuksesta. Nykyaikainen menestystuote ei ole laiton pontikka, vaan vientiin menevä käsityöläis-gin..
Pientislaamo on toiminut muutaman vuoden maaseudun rauhassa Ruppovaarassa. Kiteeläinen gin on luomua ja vesi tulee omasta kaivosta. Sillä on kiinteät siteet paikallisuuteen, mutta markkinat ovat lähes täysin ulkomailla, kertoo Kalevala Ginin kehittäjä ja yrittäjä Moritz Wüstenberg. 
– Halusin tehdä jotain jossa yhdistyisi kiteeläisyys ja opintoni kemiasta. Ja pidän käsillä tekemisestä, selittää pontikkapitäjässä lukioikäisestä asunut saksalais-suomalainen Wüstenberg. 
Salainen luomuresepti 
Northern Lights Spirits on tehnyt myös vodkaa, mutta se on jäämässä taka-alalle ginibuumin myötä. Gin syntyi omana tuotekehityksenä ja osa reseptin ainesosista on salaisuuksia. Erottuminen on tärkeää markkinoille tultaessa.  
– Se on ainakin luomutuote, se erottaa sen ensimmäiseksi massasta. Ja makumaailmaltaan se on aika erikoinen, sitä on usein kuvattu pehmeäksi, jopa makeaksi. Ja se on paikallista pientuotantoa, joka tuntuu vetävän. 
Kilpailu vaatii kilpailuja 
Wüstenberg on osallistunut juomillaan kansainvälisiin kilpailuihin ja menestystä on tullut. Sitä kautta puolestaan on tullut näkyvyyttä, joka on avannut markkinoita. 
Pienvalmistaja ei voi kilpailla mainosbudjeteilla alkoholibisneksen maailmanjättejä vastaan, mutta alkoholijuomissakin jyllää käsityöläisbuumi. Vastikään brittiläinen käsityöläisginejä jäsenilleen välittävä klubi tilasi 12 tuhatta pulloa Kalevala Giniä ensi helmikuun kerhopakettiin. Pientislaamo pyörii täydellä höyryllä, sillä urakka on yhden työntekijän yritykselle suuri. 
– Sukulaiset on kutsuttu joulunviettoon pullottamaan giniä, kertoo äitinsä suvun kesäpaikasta oman kodin laajentanut Moritz Wüstenberg. 
Maailmanmarkkinat ovat kotimarkkinat 
Alusta saakka yrittäjä mietti lähinnä alkoholin vientimarkkinoita. Ovi onkin jo aiemmin auennut laivoille ja Saksaan, Kanada ja Tanska ovat listalla myös. 
– Kotimarkkinat ovat Suomessa aika rajalliset ja on myös oma Alkon monopoli. Se rajoittaa tätä kotimaista myyntiä. Toisaalta myös tällä saa Suomelle kasvua ja etenkin myös Pohjois-Karjalaa saadaan vietyä maailmalle, kertoo kotiseutuhenkinen 28-vuotias ginivalmistaja. 
Suomalais-saksalaiselle viinatehtailijalle kansainvälisyys on itsestäänselvyys. Silti hän haluaa pitää sekä kotinsa, että yrityksensä maaseudulla. 
– Jos pitää laajentaa, niin pitää miettiä missä. Täällä Pohjois-Karjalassa kuitenkin varmasti. Viihdyn täällä, on hyvä ympäristö ja hienoja ihmisiä. En ole täältä lähdössä mihinkään, kertoo kiteeläinen ginimies. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

hunting sword