YLE: "Ihan samanlaisia jääräpäitä" – Kansaluonne näkyy alkuperäisroduissakin?

http://yle.fi/uutiset/3-8862405

"Ihan samanlaisia jääräpäitä" – Kansaluonne näkyy alkuperäisroduissakin?
Suomen maaperällä on kansan lisäksi elänyt jo tuhansien vuosien ajan kotieläimiä, joita on jalostettu soveltumaan ihmisten tarpeisiin. Näissä alkuperäisroduissa vaikuttaakin olevan samoja stereotyyppisiä luonteenpiirteitä kuin niiden omistajissa.
.
.
.
Varsinaista tutkimusta aiheesta ei ole tehty, mutta Luonnonvarakeskuksen professori Juha Kantanenkaan ei tyrmää ajatusta samoista luonteenpiirteistä.
– Voi siinä olla vinhaa perää, koska on pitkä yhteinen historia. Ihmiset ovat voineet tiedostamattaan valita samantyylisiä eläimiä, koska on tarvittu olosuhteisiin sopivia eläimiä.
Kantanen mainitsee karjanjalostaja Tatu Nissisen kirjoittamasta jalostuskirjasta 1900-luvun alkupuoliskolta, jossa käsitellään itäsuomenkarjan jalostamista.
– Nissinen ihmetteli ja pohti sitä, että minkä takia Itä-Suomen lehmät ovat kirjavia ja Länsi-Suomen yhtenäisen punaruskeita. Hän päätteli, että se johtuu kansojen luonteista. Länsi-Suomessa ihmiset ovat vakaita, eivätkä reagoi niin voimakkaasti ja tunteella kuin vaikkapa karjalaiset. Eli tavallaan ihmisten luonne näkyi hänen mielestään siinä, minkälaisia lehmiä he halusivat ja valikoivat.
.
.
.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

karjalainen: EU:n tekijänoikeusdirektiivi sai hyväksynnän EU-mailta – Suomi äänesti vastaan

https://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/talous/item/210345 EU:n tekijänoikeusdirektiivi sai hyväksynnän EU-mailta – Suomi äänesti v...