perinne vs perinne

http://yle.fi/uutiset/3-9215706

"Karjalassa oli ennen sotia myös yhtiömuotoisia suurperheitä, jotka omistivat maata ja viljelivät sitä. Niitä verotettiin yhtiömuotoisesti." - WIKI

kuvaus vuodelta 1910
Karjalainen suurperhe

  • Isäntä johti miehiä ja emäntä johti naisia
    • Isäntä oli korkeammalla kuin emäntä, mutta emäntä ei vaihtunut kun isäntä kuoli tai ainakaan heti..
  • tyttäret oli alempana kuin miniät kun tyttäret lähtivät talosta.
  • Muut toimivat vanhuusjärjestyksen mukaan. Työt jaettiin sukupuolen ja iän mukaan.
  • Pahimmat olot oli piialla ja ”kotavävyllä”
    • Kotivävy asettuu tavallisesti asumaan ja hoitamaan vaimonsa kotitaloa tai -tilaa. Näin käsite liittyy etenkin maatalousyhteiskuntaan suurperheineen tyypillisemmin kuin kaupunkimaisen elämäntavan ydinperheisiin. Kotivävyn saaminen taloon oli tärkeää, jos talon omista pojista ei ollut saatavissa uutta isäntää.
V:n 1820 henkikirjain mukaan eli yhtiömies talossa tavallisesti vain oman yksityisperheensä kanssa. Mutta yhtiömieenkin perhe saattoi helposti paisua suurperheeksi ja joskus mainitaan yhtiömiehen luona hänen vanhempiaan, veljiänsä, sisariansa ja muita omaisiansa, kotivävyjä, jopa ottolapsiakin. Näissä tapauksissa oli yhtiö täydellinen perhe-, jopa suurperheyhtiö. - Väinö Voionmaa: Suomen karjalaisen heimon historia, Helsinki 1915, sivut 437-447.
WIKIPEDIA PERHE/SUURPERHE:
"Sosiologiassa suurperheellä usein tarkoitetaan perhettä, jossa asuu kolme tai useampia sukupolvia (vertikaalinen) ja/tai useita sisaruksia (ydinperheitä) samassa taloudessa. Tutkimusten mukaan tällaisia suurperheitä on Suomessa esiintynyt lähinnä Itä-Suomen kaskiviljelyalueilla, ei koskaan Länsi-Suomessa.

Suomessa suurperheeksi lasketaan perhe, johon kuuluu isän ja äidin lisäksi vähintään kolme lasta. Suurperheitä hankitaan usein myös uskonnollisen vakaumuksen vuoksi: Suomessa suurperheet ovat yleisiä vanhoillislestadiolaisilla ja Herran kansalaisilla.

Perheillä oli ennen myös palvelusväkeä piikoja ja renkejä, jotka saattoivat tulla perheen kanssa niin läheisiksi, että heidät miellettiin osaksi perhettä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Riverijan opastuspäivikkö: 17. pakkask. 2019 Harjoitusravintola Pistaasi päivy

https://www.riveria.fi/palvelut/lounasravintolat-ja-kahvilat/harjoitusravintola-pistaasi-nurmes/