karjalainen.fi: "Minusta tulee karjalankielinen räppäri" - 8-vuotias Rasmus jakelee nimmareita levyn kanteen

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/maakunta/item/119419-minusta-tulee-karjalankielinen-rappari-8-vuotias-rasmus-jakelee-nimmareita-levyn-kanteen
"Minusta tulee karjalankielinen räppäri" - 8-vuotias Rasmus jakelee nimmareita levyn kanteen 
”Poččizie muamoin oumma kaikin eli porsaita äidin oomme kaikki” kajahtaa komeasti Lindusten laulamana Kuntalaisten talon kerhotiloissa Valtimolla joka torstai-ilta.
Suomessa ainutlaatuinen lasten karjalankielinen muskari Linduzet on aloittanut kolmannen kauden. Tällä hetkellä muskarissa laulaa 14 laululintusta. Heitä ohjaavat opettajat Raija Kokkola ja Minna Korkatsu. Molempien kotikielenä on varsinaiskarjala, jota puhuttiin Suojärvellä. 
– Karjalan kieltä elvytetään nyt kovasti Suojärvi-seuran toimesta. Nämä lapset varmasti puhuvat kieltä vielä 50 vuoden päästä, ja joillekin siitä voi olla hyötyä jopa tulevassa ammatissa. Meillä on nyt Valtimolla siitä erikoinen tilanne, että muskariryhmiä on nyt kaksi ja kohta varmaan kolme, Raija Kokkola iloitsee. 
Viime keväänä Linduzet levytti Ängyrä Vängyrä -levyn. Levyn laulujen käännöstöistä vastasi valtimolainen karjalankielen puhuja, kirjoittaja ja kääntäjä Fed´an Paussu eli Paavo Harakka. 
– Tämä on sitä karjalaisen kulttuurin eteenpäin viemistä parhaimmillaan. Lapset imevät uusia asioita kuin sienet ja kilpailevat siitä, kuka muistaa eniten karjalaisia sanoja, Minna Korkatsu sanoo. 
 Kahdeksanvuotias Rasmus Siira on ollut mukana aivan muskarin aloituksesta lähtien. Tällä hetkellä muskarissa ovat myös Rasmuksen veli ja kaksi siskoa. 
Isä ja äiti ovat myös innokkaasti harrastuksessa mukana. Kolmessa vuodessa Rasmus on oppinut paljon karjalankielisiä lauluja, ja vapaa-ajalla hän voi puhua karjalaa isovanhempiensa kanssa. 
– Minä sanoin jo silloin alussa, että minusta tulee karjalankielinen räppäri, ja niinhän minusta tuleekin, Rasmus nauraa. 
 Vaikka Linduzet käy usein esiintymässä ja on jo levyttänytkin, Rasmuksen mielestä se ei ole raskasta. Nyt hän voi jo tottuneesti antaa nimikirjoituksenkin levyn kanteen. 
– Mukavinta täällä on laulaminen, kavereiden kanssa leikkiminen ja riehuminen, Rasmus tuumaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

omurice