YLE: Virossa hip hopilla halutaan parantaa maailmaa

Virossa hip hopilla halutaan parantaa maailmaa

Virossa tehdään runsaasti monipuolista hip hoppia. Musiikkityylin tekijät ovat usein nuoria vihaisia miehiä, jotka kommentoivat yhteiskunnallisia asioita. Virossa on myös venäjänkielisiä hip hop-yhtyeitä, joille löytyy yleisöä vironkieliseltäkin puolelta.

Tallinnan suttuisella päärautatieasemalla eli Balti Jaamilla lienee meneillään vallankumous tai ainakin mellakka. Joukko nuoria miehiä riehuu oikein olan takaa, joku viskoo polkupyörää maahan, ihmisiä tönitään ja kaadetaan betoniin ja epätoivoinen uutisankkuri yrittää tehdä suoraa raportointia kaiken kaaoksen keskellä.

Mitään vakavampaa ei onneksi ole meneillään, Hanf Kung -yhtye se tässä vain tekee uutta musiikkivideotaan, Kuu Poest Balti Jaamania. Balti Jaamia ei ole valittu paikaksi sattumalta. Alueen spurgut ja Tallinnan vanhan kaupungin trendeistä valovuosien päässä olevat eläkeläiset näkyvät valmiin videon kuvastoissa.

– Katsopa vähän ympärillesi, mitä täällä tapahtuu. Eipähän ole kaunista katseltavaa. Tämä paikka on joillekin ihmisille virolaisen yhteiskunnan todellisuutta, ja me haluamme kertoa asioista totuuden,  MC Kozinak sanoo.

Asiat eivät toimi

Hanf Kung tai Hanf Kung Klick Bitch, kuten yhtye toisinaan itseään kutsuu, sijoittuu virolaisen hip hopin vaihtoehtoisempaan siipeen, ja yhtyeen habitukseen kuuluu voimakas kantaaottavuus. Bändin videoissa ei kaihdeta  groteskiakaan viinanhuuruista arkirealismia tai asioiden näyttämistä sellaisina kuin ne ovat. Hanf Kung koostuu nuorista  ja varsin vihaisista miehistä.

– Virolaista yhteiskuntaa ei oikeastaan ole olemassa. Pohjimmiltaan olemme pikku-USA  ja se siitä,  MC Azma analysoi.

– Kaikki tietävät, että asiat eivät ole kuten ihmiset haluaisivat niiden olevan. Me tahdomme astua esiin ja ilmoittaa, että tämä tällainen ei toimi. Haluamme että asiat muuttuvat paremmiksi, ja että asioiden muuttamisessa olisi mukana meidän lisäksemme myös yhteiskunta, MC Seaduskuulekus jatkaa.

Virolainen flow

Virossa ei juuri tehdä hip hoppia englanniksi, ja Hanf Kunginkin jäsenet luottavat äidinkieleensä.

– Jos joku väittää, ettei viro sovi rap-musiikkiin, hän on väärässä eikä tiedä kuinka viron kieltä tässä yhteydessä voi ja pitää käyttää, MC Kozinak sanoo.

Käytännössä viroksi riimitteleminen tarkoittaa varsin pientä kohdeyleisöä, eikä maan rajojen ulkopuolelle oikein ole asiaa.

– No, kotimaani yleisö on se mitä tarvitsen. Ei minulla ole tarvetta valloittaa koko maailmaa, riittää että valloitan oman kotimaani, Kozinak jatkaa.

Virolaisen hip hopin valtavirtaan taas kuuluvat tällä hetkellä muun muassa 5Loops, Suur Papa sekä Metsakutsu, joka ainakin Tallinnassa kerää keikoilleen runsaasti nuorta naisyleisöä. Suur Papan imago taas on vahvasti gansta, ja videoidensa primus motorina voi toimia vaikkapa Lasnamäen neuvostoliittolaisella betoniestetiikalla kuorrutettu lähiö.

Kahden kielen trapetsilla

Virossa tehdään myös jonkin verran venäjänkielistä hip hoppia. Gorõ Lanan (tai toisinaan Gorq Lanan)  tavoitteena on saada yhteen virolainen ja vironvenäläinen yleisö ja valaa kumpaankin osapuoleen keskinäistä luottamusta.

Helppoa tämä ei ole ollut, kahden ryhmän yhteiselossa kun on historiallista syistä johtuen ollut runsaasti jännitteitä.

– Vielä viitisen vuotta sitten kaikki oli varsin haasteellista, paikalliset klubit ja baarit suhtautuivat meihin nuivasti kielellisen kahtiajaon takia, Moi Cirk Gorõ Lanasta muistelee.

– Käytännössä meillä on siis ollut kaksi erilaista yleisöä, ja meidän pitäisi miellyttää kumpaakin. Olemme yrittäneet kovasti, ja tällä hetkellä näyttää siltä, että olemme onnistuneet. Meillä on sekä virolaisia että venäläisiä ystäviä.

Gorõ Lana jättää musiikistaan ainakin yhden aihepiirin suosiolla pois.

– Me sanomme politiikalle ei-sanan, ja vihaamme poliittisia aiheita. Annamme poliitikkojen hoitaa politiikan, me teemme musiikkia, Mf Lef Gorõ Lanasta toteaa.

Jussi Mankkinen
Yle Uutiset

1 kommentti:

SCP-113 trap

  SCP-113 https://scp-wiki.wikidot.com/scp-113 in this comic, I tried comic page layout of belgian comic magazine